SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Simklubben Spiggarna
Billesholm
Föreningsinformation

Tävling


Även om Simklubben Spiggarna inte är någon elitsatsande eller tävlingsklubb anordnar vi våra egna klubbtävlingar och är även ute och tävlar i närområdet, mest nordvästra skåne.

Från år till år är Simklubben Spiggarna ibland ute på ‘borta tävlingar’ väldigt mycket och ibland väldigt lite. Detta är pågrund av brist på tränare som kan ta sig ut på andra klubbars tävlingar, och låga antal simmare som kunnat tävla. 

Alla grupper är välkomna att vara med och tävla på Spiggarnas egna klubbtävlingar och klubbmästerskap. Men de grupper som åker ut och tävlar hos andra simklubbar är främst B/A-grupperna, men emellanåt är de högsta D-grupperna medbjudna på mindre tävlingar. 

 

Inför en av Spiggarnas tävlingar

Kommande klubbtävlingar och klubbmästerskap informeras alltid via nyhetsflödet och vår Facebook sida. Informationen mailas alltså inte ut till någon vårdnadshavare. 

Alla simmare blir alltid frågade av sina tränare om de vill vara med och tävla, och i så fall vad dem vill tävla i. Därefter anmäls barnen till de grenar de vill tävla i. Ifall inte barnet kan komma till tävlingen, krävs ingen avanmälan i förhand, utan alla avanmälningar läggs in på plats på tävlingen. Eventuella efteranmälningar eller strykningar av samtliga simmare och grenar anordnas även på plats på tävlingen. 

 

Inför en ‘borta tävling’

Simmarnas tränare pratar alltid med simmarna om kommande borta tävlingar. Simmarna blir då alltid frågade om de vill vara med och tävla, och i så fall vilka grenar de vill vara med och tävla i. Därefter blir simmarnas vårdnadshavare kontaktade och frågade ifall simmaren har möjlighet att vara med på tävlingen, och får samtidigt information om tävlingen. Om vårdnadshavaren ger samtycke till att simmaren kan vara med, blir barnet officiellt anmält till de grenar den vill tävla i. 

Simklubben Spiggarna står för alla startkostnader, även om simmaren skulle drabbas av sjukdom eller förhinder och inte kan tävla. Om simmaren självmant vägrar att tävla i en/flera grenar den själv har anmält sig i, står vårdnadshavaren för startavgiften. 

 

Under en tävling

Tänk på att alltid komma i tid till en tävling, tränarna skickar alltid ut när de vill att man ska vara på plats på tävlingen, i regel en kvart innan insimmet. Om man skulle drabbas av försening är det otroligt viktigt att man meddelar tränaren, annars kommer tränaren stryka simmarens grenar.

För att ha lite koll på när barnen ska simma kan man i många fall köpa en heatlista i tävlings kiosken, annars har tränarna alltid koll på när simmarna tävlar och kommer meddela vårdnadshavarna på ett ungefär när deras barn ska simma.

Om en simmare skulle bli diskad ropas alltid diskningen ut i högtalare, simmarens namn ropas aldrig upp utan bara deras gren, heat och bannummer. Tränar tar alltid hand om diskningen och går själva upp till sekretariatet och kollar exakt vad simmaren blivit diskad för. Då simningen har en hel del regler för hur grenar ska utföras, oavsätt om man är 9 eller 16 år, kan dom i många fall kännas lite oförlåtliga. Vad som är viktigast att ta med sig efter en diskning är vad man har gjort fel, hur man lär sig av det och hur man gör bättre till nästa gång. Om vårdnadshavaren har några frågor om diskningen får den gärna ta upp detta med tränarna. 

Om simmarna tävlar i mer än ett pass bjuder alltid simklubben på lunch. Ibland anordnas lunch på tävlingsplatsen och ibland åker vi ut till närmaste matställe och äter där. Om man hellre vill ta med egen lunch är det även okej. 

 

Som simmare ska man ha med sig:

- Mer än ett par badkläder. Det bra att ha med sig lika många badkläder som grenar man tävlar i, plus en som man använder till insimmet. 
- Mer än en handduk. Det är alltid bra att ta med sig minst två handdukar så man alltid har en torr. 
- Simglasögon och badmössa. När man är ute på borta tävlingar är det jätteviktigt att badmössan är vår egen gröna spiggmössa. På borta tävlingar ska även alla pojkar ha på sig badmössor, oavsett hur långt hår de har. 
- Träningsställ, helst spiggarnas egna träningskläder, så att simmarna håller sig varma under väntan mellan heaten. 
- Någon form av mellanmål. Simmarna brukar oftast bli ganska hungriga i väntan på sitt nästa heat så det alltid bra att ta med något att äta. Obs inte godis eller liknande! 
- Vattenflaska!

 

Som vårdnadshavare i publiken kan det vara bra att tänka på:
- Det är varmt i simhallen, oftast mycket varmare än på ett vanligt träningspass.
- Beroende på var man sitter kan det skvätta på publiken från poolen. 
- Försök att sitta kvar på er plats under hela tävlingen. Det är tillräckligt mycket med funktionärer, simmare och tränare som springer rundor längst med kanterna. Simmarna och tränarna kommer till er när dem är klara. 
- Det kan vara väldigt ont om plats så säg till att komma i tid till tävlingarna! Ta inte heller upp mer plats än vad ni behöver. 
- På en tävling är det tränaren som ansvarar för simmarnas uppvärmningar, insim och tävling. Dom har koll på när och var simmarna ska vara.
- Man hejar på alla spiggare, även om det inte är ens eget barn. Man ger applåder när ett heat simmar klart och man gratulerar simmarna när de simmat bra. 

 

Efter en tävling

När simmarna har tävlat klart i alla dess grenar är det okej att åka hem, men självklart jätteroligt om de kan stanna kvar och heja på sina vänner som inte tävlat klart. 

När vi tävlar i Billesholm får alltid alla simmare ett diplom med deras tider.  

På borta tävlingar skickas ibland diplom ut med simmarnas tider tiderna, som simmarens tränare delar ut i efterhand. Tiderna går annars alltid att hitta på: https://www.tempusopen.se/index.php?r=Result 

Tänk på att alltid dubbelkolla om ni har packat ned alla era saker som ni tagit med till tävlingen. Om ni glömt något på en borta tävling ansvarar ni själva för era saker, och får åka tillbaka själva till tävlingsplatsen om ni glömt något.